Jeden z boków kwadratu opisanego na okręgu o środku w punkcie P jest zawarty...
Olciak: Jeden z boków kwadratu opisanego na okręgu o środku w punkcie P jest zawarty w prostej w
prostej k. Wyznacz równania prostych zawierających pozostałe boki tego kwadratu. P(3,1), k:
y=−34x+10 Wychodzą mi tak kosmiczne liczby, że proszę o rozwiązanie jak najkrótszym sposobem,
ja robiłam przez wyznaczanie środków, obliczenie boku kwadratu (najpierw r, czyli 1/2a), ale
nic mi nie wychodzi
20 lis 23:02
5-latek: Pokaz co wychodzi
20 lis 23:04
Olciak: r=175
czyli a=1045
srodek boku lezaego n prostej k to (61625,5825
20 lis 23:06
Olciak: wierzcholki na k to:
(0,10), a drugi to(12,48;0,64)
a dwa kolejne nie wychodzą
20 lis 23:07
Mila:
Może równanie ma postać:
20 lis 23:31
Olciak: tak, w tresci źle napisałam
20 lis 23:35
Olciak: up
20 lis 23:43
Mila:
Oj, nacisnęłam jakiś klawisz i wszystko zgubiłam, jutro napiszę. Wyniki nieładne.
Dobranoc
21 lis 00:15
5-latek: Milu 
Zanim pojdziesz spac możesz spojrzeć na moje wypociny?
21 lis 00:21
Mila:

P(3,1),
k: 3x+4y−40=0
r jest równe odległości punktu P od prostej k.
| | 3*3+4*1−40| | |
r=d(P,k)= |
| |
| | √32+42 | |
| | 27 | |
r= |
| − promień okręgu wpisanego w kwadrat. |
| | 5 | |
| | 27√2 | |
R=r*√2= |
| − promień okręgu opisanego na tym kwadracie |
| | 5 | |
| | 1458 | |
(x−3)2+(y−1)2= |
| równanie okręgu opisanego na kwadracie |
| | 25 | |
Punkty przecięcia z prostą k to dwa szukane wierzchołki , niech to będą A i B.
| | 3 | | 1458 | |
(x−3)2+(− |
| x+9)2= |
| ⇔ |
| | 4 | | 25 | |
Aby nie rozwiązywać równań , wykorzystamy translację punkt P o wektor BP
→ i AP
→
| | 14 | | 2 | |
BP→=[3−10 |
| ,1−2 |
| )] |
| | 25 | | 25 | |
| | 14 | | 2 | | 14 | | 2 | |
P=(3,1)→TBP→⇒D=(3+3−10 |
| ,1+1−2 |
| )=(−4 |
| ,− |
| ) |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
Wsp. C oblicz podobnie.
21 lis 16:26
Eta:

Podaję inny sposób rozwiązania

bez wyznaczania współrzędnych wierzchołków kwadratu
prosta
k =AB: 3x+4y−40=0 P(3,1), r=|PE|
| | |3*3+4*1−40| | | 27 | |
r=d= |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
prosta CD ∥AB ∥ m to odległość między prostymi CD i m jest równa r
m: 3x+4y+C
1=0 ⇒ 3*3+4*1+C
1=0 ⇒ C
1= −13
| | |C2−13| | |
DC: 3x+4y+C2=0 r= d= |
| −− odległość między prostymi |
| | 5 | |
|C
2−13|=27 ⇒ C
2= −40 lub C
2=14
prosta :
DC: 3x+4y+14=0
prosta AD⊥AB⊥p ⇒ p: 4x−3y+C
3=0 ⇒ 4*3−3*1+C
3=0 ⇒ C
3= −9
| | |C4+9| | |
p: 4x−3y−9=0 to AD: 4x−3y+C4=0 i r=d= |
| −− odległość między prostymi |
| | 5 | |
|C
4+9|=27 ⇒ C
4=18 lub C
4= −36
to
AD: 4x−3y+18=0 i prosta
BC: 4x−3y −36=0
21 lis 22:27
Mila:
21 lis 23:00
Eta:
21 lis 23:03
Mila:
Ja cały czas myślałam, że chodzi o wyznaczenie wsp. wierzchołków
tego kwadratu ( tak dokładnie czytałam! ), ale to też lepiej z odległości prostych
równoległych.
21 lis 23:03
Eta:
Szkoda tylko,że zainteresowanej brak
21 lis 23:04
Mila:
Ostatnio, ciągle tak jest.
Gdzie podziały tamte dziewczyny, gdzie są chłopcy z tamtych lat?
21 lis 23:06
5-latek: Dziewczyny z tamtych lat ?
Za chłopcami poszly w swiat
21 lis 23:10
Eta:
Niedługo zostanie nam tylko "małolatek"

A w środę próbna i..................... będzie
21 lis 23:14
Eta:
O ooo ..... o wilku mowa
21 lis 23:14