matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz całkę
całkaa:
xcosx
∫
dx
sin
3
x
20 lis 22:27
ICSP:
cosx
1
1
= ∫ x *
*
dx = ∫ x * ctg(x) *
dx
sinx
sin
2
x
sin
2
x
Widać już podstawienie ?
20 lis 22:36
ICSP:
albo od razu przez części
cosx
v = x , u' =
sin
3
x
1
v' = 1 u = −
2sin
2
x
−x
1
x
1
=
+ ∫
dx = −
−
ctg(x) + C =
2sin
2
x
2sin
2
x
2sin
2
x
2
20 lis 22:52
całkaa:
mam to rozbic na dwie calki?
20 lis 22:53
całkaa:
dziękuję
20 lis 22:54