Liczby zespolone - postać trygonometryczna
ROKA: Liczby zespolone, postać trygonometryczna.
(U {1+i}{1−i} )7
Serdecznie witam,
mam problem z takim przykładem, wymnażam przez sprzeżenie mianownika i dochodzę do postaci i7.
Jednak w wynikach widnieje z = −i
Proszę o wytłumaczenie gdzie popełniam błąd i skąd ma wyjść −i.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź
20 lis 22:19
Saizou :
| 1+i | | 1+i | | 1+i | | (1+i)2 | | 1+2i+i2 | | 1+2i−1 | |
| = |
| • |
| = |
| = |
| = |
| =i |
| 1−i | | 1−i | | 1+i | | 1−i2 | | 1−(−1) | | 1+1 | |
20 lis 22:23
ROKA: Tak też mi wyszło

w takim razie czy i
7 = −i?
20 lis 22:25
Janek191:
| 1 + i | | 1 + i | | 1 + 2i + i2 | | 2 i | |
| * |
| = |
| = |
| = i |
| 1 − i | | 1 + i | | 1 − i2 | | 1 + 1 | |
zatem
z
7 = i
7 = i
2*i
2*i
2*i = −1*(−1)*(−1)*i = − i = 0 − i = cos 1,5 π + i sin 1,5 π
20 lis 22:25
ROKA: ok już wszystko jasne i2 * i = −1 * i = −i
20 lis 22:27
ROKA: Saizout i Janek191, dziękuję bardzo za cierpliwość i do takich laików jak ja

Pozdrawiam
20 lis 22:28
PW: ROKA, dlaczego pytasz o takie banały jak i7? przecież wiesz, że i2 = −1 (mnożymy zatem
do skutku).
20 lis 22:30