pochodna z logarytmu
Sylwia: lnx2 czy obliczając pochodną korzystamy ze wzoru (lnx)' = 1x
i w tym przypadku (lnx2)' = (1x)2
20 lis 22:09
PW: Nie, to jest funkcja złożona:
− funkcją wewnętrzną jest g(x) = x2,
− funkcją zewnętrzną jest f(y)= lny.
Korzystasz z zależności (wzoru na pochodną funkcji złożonej):
[f(g(x))]' = f'(g(x)g'(x)
20 lis 22:16
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
( ln x2} = |
| *( x2)' = |
| *2x = |
| |
| | x2 | | x2 | | x | |
20 lis 22:16
Janek191:
Miało być po lewej stronie:
( ln x2 ) ' = ...
20 lis 22:17
Saizou :
albo
f(x)=lnx
2=2lnx
| | 2 | |
f'(x)=(2lnx)'2•(lnx)'= |
| |
| | x | |
20 lis 22:19
Sylwia: dziękuje za wyjaśnienia
20 lis 22:56
Sylwia: (2xlnx−1) ' =czy najpierw liczę (2xlnx)' − 1' czyli korzystam ze wzoru (f−g)'=f' − g'
a potem ze wzoru (f*g)' = (2x)' (lnx) + 2x (lnx)'
czy tak mogę to policzyć
20 lis 23:18