mat
kyrtap: Znaleźć równanie krzywej przechodzącej przez punkt (1,1) , dla której pole trójkąta OST
(rysunek) utworzonego przez oś Ot, styczną i wektor wodzący punktu styczności jest stałe i
równa się 1.
rysunek :
http://prntscr.com/951eoa
20 lis 22:06
kyrtap: ktoś wie może jak rozwiązać?
21 lis 17:07
kyrtap: Godzio ?
21 lis 19:21
Janek191:
21 lis 19:37
kyrtap: ale ja to mam rozwiązać za pomocą równań różniczkowych
21 lis 19:55
zombi: Zaraz siadam
21 lis 20:40
kyrtap: ok
21 lis 20:52
zombi: Coś mi nie wychodzi ta krzywa xd tzn policzyłem coś, ale dupa. Próbuje jeszcze raz od początku.
21 lis 21:06
kyrtap: jakoś trzeba wykorzystać te pole trójkąta tutaj czyli pewnie jakoś będzie potrzebna wysokość i
podstawa ale ja nie wiem jak za to się zabrać
21 lis 21:10
zombi: Może taka dygresja, jak policzyć pole trójkąta
Wektor OS = [t
1, y(t
1)] natomiast
wektor OT = [0, y
1]
y
1 to wartość y, gdy styczna przecina Ox.
Pole to
| t
1 y(t
1) |
| 0 y
1 |
Wyznacznik 2x2.
21 lis 21:23
zombi: Oczywiście źle napisałem
OT = [t
x, 0]
t
x − wsp. na osi Ot, dla której styczna przyjmuje wartość 0
21 lis 21:25
kyrtap: hmm myślisz zombi że coś ten wyznacznik da?
22 lis 00:35
zombi: Mi nie wychodziło coś ; (
22 lis 00:37
kyrtap: nie lubię tych zadań geometrycznych sprowadzających się do równań różniczkowych
22 lis 00:40
Godzio:
Krzywa jest dana wzorem y = y(t)
Styczna ma równanie:
f(t) = y'(t
0)(t − t
0) + y
0
| | y'(t0) * t0 − y0 | |
Szukamy punktu T: 0 = y'(t0)(t − t0) + y0 ⇒ t = |
| |
| | y'(t0) | |
Zapisujemy pole trójkąta (przyjmujemy y
0 = y, t
0 = t, y'(t
0) = y' )
| |
| = 1 ⇒ y * y' * t − y2 = 2y' |
| 2 | |
Teraz trzeba rozwiązać to równanie z warunkiem początkowym y(1) = 1, na to niestety pomysłu nie
| | 1 | |
mam, ale krzywa y(t) = |
| spełnia równanie |
| | t | |
22 lis 03:07
22 lis 11:15
kyrtap: spoko już teraz sobie chyba poradzę bo to równanie Bernulliego
22 lis 11:50
kyrtap: Bernoulliego *
22 lis 11:58
Godzio:
Może nie wychodzi, ale spełnia
| | 1 | | 1 | | 1 | | −2 | |
L = y * y' * t − y2 = |
| * (− |
| ) * t − |
| = |
| |
| | t | | t2 | | t2 | | t2 | |
| | 1 | |
P = 2y' = 2 * (− |
| ) = L |
| | t2 | |
22 lis 22:21
kyrtap: Godzio jak to równanie rozwiązywałeś:
y*y'*t − y2 = 2y'
myślałem że to zwykłe równanie Bernoulliego jednak nie wiem jak tu wyznać rozwiązanie ogólne
25 lis 13:06
kyrtap: wyznaczyć *
25 lis 13:09
kyrtap: lub ty zombi
25 lis 13:44
zombi: Przekształć do postaci
Trochę przypomina to
| | dy | |
P(x,y) + Q(x,y) |
| = 0 |
| | dx | |
Nie sądzisz?

Dalej sam próbuj.
25 lis 14:01
zombi: Chyba, że nie miałeś równania różniczkowego zupełnego.
25 lis 14:11
kyrtap: nom tego nie miałem ale się nauczę w takim razie
25 lis 14:14
kyrtap: trochę to przypomina szukanie czy pole jest potencjalne przy analizie wektorowej
25 lis 14:16
J:
| | dP(t,y) | | dQ(y,t) | |
zupełne .. nie bardzo ... |
| = −2y i |
| = y |
| | dy | | dt | |
25 lis 14:33
zombi: No tak zupełne nie jest, dlatego trzeba sprawić, zeby takie się stało
25 lis 14:43
Mariusz:
Równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
14 lut 15:17
kyrtap: dzięki za pomoc, chociaż już zdałem egzamin
14 lut 16:19
Mariusz:
Widziałem że się chwaliłeś ale chciałem pokazać potomnym
że wcale nie trzeba sprowadzać do zupełnego zwłaszcza gdy nie było ono jeszcze wprowadzone
(co miało miejsce w twoim przypadku)
15 lut 05:24
kyrtap: tak to prawda już zapisałem to w swoich notatkach, dzięki jeszcze raz
15 lut 10:13