pilne
malwina: dane są dwa ciągi arytmetyczne :1,4,7 ........... oraz 20,21,22........ Zsumowano n
początkowych wyrazów pierwszego ciągu i n początkowych wyrazów drugiego ciągu. Okazało się ze
otrzymano równe sumy. Wyznacz n
12 gru 23:29
Basia:
1,4,7,....
a
1=1 r=3
a
n = a
1+(n−1)*r = 1+(n−1)*3 = 1+3n−3 = 3n−2
20,21,22
b
1=20 r=1
b
n= b
1+(n−1)*r = 20+(n−1)*1 =20+n−1 = n+19
| | a1+an | | 1+3n−2 | | 3n−1 | |
San = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | b1+bn | | 20+n+19 | | n+39 | |
Sbn = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 3n−1 | | n+39 | |
| *n = |
| *n /*2 /:n |
| 2 | | 2 | |
ponieważ n∊N
+ mamy prawo podzielić przez n
3n−1=n+39
2n=20
n=10
13 gru 04:44
malwina: dzieki Basiu
13 gru 11:40
klaudia: n= 20
24 kwi 23:35
zef: Dla n=10 sumy nie będą równe, poszukaj błędu.
25 kwi 00:09
Evelek: Zadanie sprzed pół roku ale może komuś się przyda.
25 kwi 03:09
25 kwi 03:09