Jak rozwiązać przykład
karina: Proszę o rozwiązanie. Niestety nie wiem totalnie jak to obliczyć
Mam tyle:
zał:
x>0
logx≠0
1−logx≠0 ⇒ x≠10
logx=t
Nie mam pojęcia co dalej robić
20 lis 21:23
Janek191:
log x = t
Sprowadź do wspólnego mianownika
20 lis 21:33
20 lis 21:34
karina: Wychodze z czegoś takiego
I nie chce mi wyjść wychodzi mi na górze 0 nie wiem czemu. Spróbuj to rozwiązać może ja się
mylę
20 lis 21:35
karina: Sorki zle napisalam
| | 1 | |
tam jak jest |
| to po tym mam + |
| | t | |
20 lis 21:36
Eta:
x>0 i x≠1 i x≠10
logx=t
| 1−t+t−1*t(1−t | |
| >0 ⇔ (t2−t+1)t(1−t)>0 t2−t+1 >0 dla t∊R bo, Δ<0 |
| t(1−t) | |
zatem t(1−t)>0 ⇔ t∊(0,1)
wracając do podstawienia : logx>0 i logx<1 ⇒ x>1 i x<10
odp:
x∊(1,10)
20 lis 21:39
Janek191:
| 1 − t + t | |
| − 1 > 0 |
| t*( 1 − t) | |
| 1 | | t*(1 − t) | |
| − |
| > 0 |
| t*( 1 − t) | | t*(1 − t) | |
( t
2 − t + 1)* t*( 1 − t) > 0 oraz t
2 − t + 1 > 0 bo Δ < 0
Dokończ
20 lis 21:42
Janek191:
Niepotrzebnie się opisałem
20 lis 21:43
Eta:
20 lis 21:44
karina: Dzięki!
A mam jeszcze pytanie jeśli mam założenie 35−x3 > 0 to jak doprowadzić to założenie do x
bez potęgi?
20 lis 21:50
Eta:
x3<35 ⇔ x<3√35
20 lis 21:53