Janek191:
Funkcją zdaniową nazywamy wyrażenie, zawierające zmienne, które staje się
zdaniem ( prawdziwym lub fałszywym), gdy za te zmienne podstawimy konkretne
przedmioty.
Np. Φ(x) − funkcja zdaniowa jednej zmiennej,
Φ( x
1,x
2) − funkcja zdaniowa dwu zmiennych
itd.
Przykłady:
Φ(x) : x
2 − x < 0
| | 1 | |
dla x = 0 jest zdaniem f , a dla x = |
| jest zdaniem p. |
| | 2 | |
Φ(x, y) : x < y
dla x = 2 , y = 5 Φ jest zdaniem p, a dla x = 0 , y = − 1 Φ jest zdaniem f.
Patrz: Janusz Onyszkiewicz: Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach s. 25 − 36.