Wyznacz asymptoty ukośne funkcji
Masmix: Witam, mam problem z wyznaczeniem asymptot ukośnych funkcji przedstawionej poniżej. Nie mam
kompletnie pojęcia jak to zrobić, za wszelką pomoc z góry dziękuję.
20 lis 20:00
Janek191:
| | (x + 1)*√x − 2 | |
f(x) = |
| ; x ≥ 2 |
| | x − 1 | |
| f(x) | | ( x + 1)*√x − 2 | |
| = |
| = |
| x | | x*(x − 1) | |
| | | | 1 | | 1 | | 2 | | (1 + |
| )*(√ |
| − |
| ) | | | x | | x | | x2 | |
| |
= |
| |
| | | |
więc
x →
∞
Brak asymptoty ukośnej.
20 lis 20:16
Masmix: Rozumiem, że w ostatnim kroku wyciągnąłeś x przed nawias, w liczniku jest 0, a na dole
nieskonczonosc, Więc 0 przez nieskończoność daje 0 ?
20 lis 20:25
PW: Nie ma tam nic takiego. Granice funkcji
nie są zerami ani funkcje te nie dążą do nieskończoności.
20 lis 21:01
Masmix: Tak, ale w drugim nawiasie, te wyrazy dążą do zera, a jak się je przemnoży przez pierwszy no to
to da 0...
20 lis 21:25
20 lis 21:36