utgigiu
zombi: Pokazać, że f jest klasy C
∞
| | ⎧ | 0, dla x≤0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | e−1/x2, dla x>0 | |
Wiem, dobrze że ona się ładnie "kładzie" i staje się super gładka koło zera. Ale chciałbym
pokazać, że
jest nieskończenie wiele razy różniczkowalna.
Podpowiedź albo dowód byłby super
20 lis 17:47
kyrtap: zombi ja nie pomogę
20 lis 18:18
zombi: Hahaha, dzięki!

Tzn. już kiedyś widziałem dowód, ale przydałby mi się teraz. Może
ICSP będzie wiedział.
20 lis 18:20
Godzio:
Trochę machanie rękami, ale może tak:
| | 6 | | 4 | |
f''(x) = − |
| * e−1/x2 + |
| * e−1/x2 |
| | x4 | | x6 | |
....
f
(n)(x) = e
−1/x2(....)
Licząc granicę w zerze (bo tylko tam jest problem) otrzymujemy 0 ponieważ eksponenta maleje
szybciej niż dowolny wielomian (to zapewne już było pokazywane). Stąd f
(n)(0) = 0. Funkcja
zatem jest nieskończenie wiele razy różniczkowalna, oraz pochodna w 0 jest równa 0
20 lis 18:22
zombi: Dzięki
Godzio 
Tzn profesor mówił, że da się to udowodnić z de l'Hospitala. Właśnie
podobno z tego faktu, że jest nieskończenie razy różniczkowalna wynika to co powiedziałeś, że
wykładnicza rośnie szybciej.
| | e−1/x2 | |
Bo potęgując tam n razy dostajemy |
| jakiś wielomian dowolnego stopnia i to |
| | P(x) | |
dąży do 0, więc eksponenta rośnie/maleje szybciej.
Tylko szukam dowodu nie korzystającego z tego faktu.
20 lis 18:28
Hugo: co to za matematyka wyższa

?
20 lis 19:03