Liczby zespolone
1234: Wyznacz wszystkie pierwiastki zespolone i zaznacz je na płaszczyźnie zespolonej.
4√1−i√3
20 lis 17:28
Mila:
Wzory de Moivre'a.
20 lis 17:37
1234: z=1−i√3
mod z=2
cosfi=1/2
sinfi=−√3/2
Co dalej ?
20 lis 18:01
Mila:
| | 5π3 | | 5π3 | |
zk=4√2*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
Poszukaj w tablicach wartości
gdzieś na forum wypisałam , wpisz hasło 'mila zespolone '
20 lis 18:06
zombi: Wystarczy, że znajdziesz jeden pierwiastek! Korzystaj z faktu, że pierwiastki rozkładają się
"równomiernie" na kole o promieniu = modułowi twojej liczby.
A jeśli masz 4 pierwiastki tzn. że tworzą one kwadrat. Więc jak znajdziesz jeden pierwiastek
damy na to
z
0 = x
0+y
0i, to 3 kolejne są kolejnymi wierzchołkami kwadratu.
Więc jeśli z
0 = x
0 + y
0i = (x
0,y
0) to następne mają współrzędne
(−x
0,y
0); (−x
0, −y
0) oraz (x
0, −y
0).
Ułatwiajmy sobie życie
20 lis 18:09