Liczby zespolone
ddr : 2iz+1=z−i
czyli za z podstawiam −> z=x+iy ?
rozwiąż równania w zbiorze.
20 lis 17:05
Mila:
Można, ale może tak, jak równanie liniowe:
2iz+1=z−i ⇔
2iz−z=−1−i
z*(2i−1)=−1−i /*(2i+1)
z*( (2i)2−1)=(−1−i)*(2i+1) dokończ
20 lis 17:14
ddr : czemu mnożymy przez (2i+1) obu stronie ?

Dziękuje za odp.

Pozdrawiam.
20 lis 17:21
ddr : a już wiem no bo z chcemy wyznaczyć

logika
20 lis 17:21
Mila:
bo (2i)2−1=−4−1=−5 i masz zmienną z pomnożoną przez liczbę rzeczywistą.
20 lis 17:24
ddr : a jeśli chciałbym zrobić że podstawię za z =x+iy ?
20 lis 17:26
ddr : czyli z wychodzi nam
z= 3−3i ?
20 lis 17:31
Mila:
Nie,
| | 1 | |
z= |
| *(−1+3i) licz jeszcze raz, masz pomyłkę w rachunkach. |
| | 5 | |
20 lis 17:35
ddr : mam tak
z−5=−2i+1+2i2−i
20 lis 17:37
ddr : A poprzez podstawienie proszę może latwiej to załapę
20 lis 17:39
Mila:
1) z*( (2i)
2−1)=(−1−i)*(2i+1) dokończ
z*(−5)=−2i−1−2i
2−i
z*(−5)=−3i−1−2*(−1)
z*(−5)=1−3i
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
2iz+1=z−i
z=x+iy
2i*(x+iy)+1=x+iy−i
2xi−2y+1=x+iy−i
2xi−2y+1−x−iy+i=0
(1−2y−x)+i*(2x−y+1)=0
−x−2y+1=0 /*2
2x−y+1=0
==========
−2x−4y+2=0
2x−y+1=0
=========dodaje stronami
−5y=−3
20 lis 17:50
ddr : DZIĘKUJĘ

serio wieeeelkie dzięki

20 lis 17:55
Mila:
20 lis 18:06