Wykaż, że ciąg jest monotoniczny.
Izydor: Wykaż, że ciąg (a
n) jest monotoniczny.
Jak to zrobić stosując te zależności na a
n+1 − a
n
Mógłby mi ktoś dokładnie rozpisać jeden przykład?
20 lis 16:59
Izydor: Bardzo proszę o pomoc.
20 lis 17:50
zombi: Pokaże ci przykład a) resztę spróbujesz analogicznie.
a
n+1 − a
n
| | 1−(n+1) | | 1−n | |
= |
| − |
| = |
| | (n+1)+1 | | n+1 | |
| −n | | 1−n | |
| − |
| sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| n+2 | | n+1 | |
| | −n(n+1)−(1−n)(n+2) | |
= |
| = |
| | (n+1)(n+2) | |
| | −n2−n−n−2+n2+2n | | −2 | |
= |
| = |
| . Robota jaką pozostawiam tobie, |
| | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
jaki znak ma ta nasza różnica? Jest dodatnia czy ujemna?
20 lis 17:57
Izydor: Dodatnia. Czyli właściwie w tym zadaniu mam wykazać, że jest monotoniczny określając czy ciąg
jest rosnący, malejący, nierosnący, niemalejący?
20 lis 18:02
Izydor: Ujemna*
20 lis 18:04
zombi: Tak! Bo to właśnie oznacza monotoniczność, że coś zachowuje się regularnie, rośnie, maleje,
jest stałe.
Skoro jest ujemna, wówczas an+1−an < 0 ⇔ an+1 < an, jaki wniosek z ostatniej
nierówności?
20 lis 18:06
Izydor: czyli w pierwszym jest ciągiem malejącym.
| | 3n+3 | | 3n | | 3n2 + 6n + 3n + 6 − 3n2 − 9n | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| | n+3 | | n+2 | | (n+3)(n+2) | |
Czyli tutaj jest dodadnia i ciąg jest ciągiem rosnącym
20 lis 18:12
zombi: Dokładnie!
20 lis 18:16
Izydor: Nic właściwie trudnego

.
20 lis 18:16
zombi: Całość sprowadza się do tego, żeby na końcu ustalić znak nierówności naszego wyrażenia.
Jeśli ujemne to a
n+1−a
n < 0 ⇔ a
n − malejący, natomiast jeśli
wyrażenie jest dodatnie, wtedy a
n+1 − a
n > 0 ⇔ a
n − rosnący
20 lis 18:17
Izydor: Dziękuje za pomoc.
20 lis 18:22