Czy 1+2^{3456789} jest pierwsza?
OstryJordan: Krótko i zwięźle, potrzebuje pomocy z takim o to pytaniem:
Czy 1+23456789 jest pierwsza?
Z góry dziękuję za pomoc.
20 lis 16:31
Mila:
Zbadamy czy jest to liczba złożona.
Co trzecia liczba naturalna jest podzielna przez 3, co piąta przez 5.
Cyfry jedności w kolejnych potęgach liczby 2:
2,4,8,6 po zwiększeniu o 1 to 3,5,9,7.
Zbadamy jaką otrzymamy cyfrę jedności liczby 23456789
24=16
23456789=23456788*2
(24)864197*2=(...6)*2 ⇒ostatnia cyfra to 2 ( szkoda, że nie 4)
Badamy podzielność przez 3.
(24)=16=1 (mod 3)
(24)864197=1(mod 3) /*2⇔
23456789=2( mod 3) /+1
23456789+1=3( mod 3) =0(mod 3)⇔liczba 23456789 jest podzielna przez 3,
zatem nie jest liczba pierwszą.
20 lis 17:05
Mila:
22 lis 17:59