granice, pomoże ktoś ? :)
Gosiek: lim √9n+3n−√9n−1=
n→∞
20 lis 15:00
Mila:
| | √9n+3n+√9n−1 | |
limn→∞(√9n+3n−√9n−1)* |
| = |
| | √9n+3n+√9n−1 | |
| | 9n+3n−9n+1 | |
=limn→∞ |
| = |
| | √9n+3n+√9n−1 | |
| | 3n+1 | |
=limn→∞ |
| = dokończ teraz |
| | √32n+3n+√32n−1 | |
20 lis 17:10
Gosiek: tak też rozpisałam, ale nie wiem co dalej...
wyszło mi tak :
| | 3 | |
no i wychodzi |
| i nie wiem czy źle rozpisałam czy mam dalej to wymnażać.. |
| | 0 | |
20 lis 18:20
Godzio:
Pomiędzy pierwiastkami jest +
20 lis 18:23
Gosiek: czy to poprostu +∞ ?
20 lis 18:24
Gosiek: kurde faktycznie, teraz się wszystko zgadza, dziękuję

!
20 lis 18:25
Mila:
No, głupotki piszesz.
Do ostatniego zapisu z 17:10
Wyłączam w mianowniku 3
n
| | 3n | | 1 | |
limn→∞= |
| = |
| |
| | 3n*(√1+(1/3n)+√1−1/(32n)) | | 2 | |
20 lis 18:26