Graniastoslup prawidlowy czworokatny
Gothy: narysuj siatke graniastoslupa prawidlowgo czworokatnego ktorego pole powierzchni
bocznej jest rowne polowie pola powierzchni calkowitej. Krawedz podstawy ma 3cm.
Siatke mam narysowana. Bez wysokosci bo nie mam pojecia jak ten bok wyliczyc. Pomoze ktos?
12 gru 22:56
Gothy: Ponowie zapytanie bo juz dlugo sie mecze nad tym zadaniem xD wczoraj 2h i dzisiaj i dalej nie
lapie. Pole podstawy wynosi 9. Jezeli oblicze wysokosc z przekatnej prostokata z ctg 45stopni
to wynosi ona 3. Ale mankament polega na tym ze wtedy Pole powierzchni calkowitej = 54 a
bocznej = 36 i to nie jest polowa
12 gru 23:13
AROB: pomogę
12 gru 23:16
AROB:
| | 1 | |
Dane: Pb = |
| Pc h = ? Pb = 4ah |
| | 2 | |
a = 3 cm P
c = 2a
2 + 4ah
4ah = a
2 + 2ah /:a
4h = a + 2h
| | 1 | |
2h = a, czyli 2h = 3 ⇒ h = 1 |
| cm |
| | 2 | |
12 gru 23:22
Eta:
P
b = 4*a*H= 12H
P
c = 2a
2 +4a*H= 18 +12H
12H =
12( 18 +12H ) => 12H= 9 + 6H => 6H= 9
H= 1,5 cm
zatem a = 3 cm i H= 1,5 cm
Narysuj teraz tę siatkę
12 gru 23:23
AROB:
12 gru 23:25
Gothy: Dziiekuje

eh nie wiele mi brakowalo ale krazylam w zlym kierunku

a narysuj siatke graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego ktorego wszystkie krawedzie maja
dlugosc 3. oblicz jego pole powierzchni calkowitej.
siatke mam i pole podstawy tez
tylko zastanawiam sie czy wysokosc ma 3 − skoro wszystkie krawedzie czy da sie ja jakos
wyliczyc inaczej?
12 gru 23:26
AROB: pomogę
12 gru 23:28
AROB: Tak, h = 3.
| | a2√3 | |
Pc = 2 * 6 * |
| + 6ah |
| | 4 | |
Podstaw.
12 gru 23:32
AROB: P
c = 27(
√3 + 2)
12 gru 23:33
Gothy: dzieki wielkie
12 gru 23:35