matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice właściwe w punkcie
fdsf:
√
x
2
+5
− 3
lim
x−>2
= ?
x−2
Jak rozwiązać ten koszmar nie używając l.zespolonych ?
20 lis 12:53
ICSP:
Przemnóż licznik i mianownik przez
√
x
2
+ 5
+ 3
20 lis 12:54
Saizou :
√
x
2
+5
−3
√
x
2
+5
+3
x
2
+5−9
•
=
=
x−2
√
x
2
+5
+3
(x−2)[
√
x
2
+5
+3]
x
2
−4
(x−2)(x+2)
x+2
=
=
(x−2)[
√
x
2
+5
+3]
(x−2)[
√
x
2
+5
+3]
√
x
2
+5
+3
dokończ
a jak chciałeś to zrobić zespolonymi (tak z ciekawości)?
20 lis 12:56