oblicz pochodne i rozwiąż równania f'(x) =0 i f''(x)=0
Sylwia: Licząc f'(x) i f''(x) − jak wykazać że f'(x) =0 i f''(x)=0
przykład
f(x) = x√1−x2
20 lis 12:40
J:
podstawić do wyliczonych pochodnych: x = 0
20 lis 12:40
J:
Ty masz obliczyć kiedy: f'(x) = 0 oraz kiedy: f"(x) = 0 , a nie wykazać
20 lis 12:42
Sylwia: tak obliczyć a nie wykazać
może poproszę pełne rozwiązanie tego zadania
20 lis 13:13
Sylwia: f'(x) = √1−x2 −x2√1−x2
i jak mam rozwiązać równanie że powyższa funkcja =0
20 lis 13:16
Sylwia: rozumiem że mam podać kiedy x=0

? czy tak mam interpretować treść zadania
"oblicz pochodne i rozwiąż równania f'(x) =0 i f''(x)=0"
i jak to obliczyć w tym przykładzie ?
20 lis 13:17
J:
f(x) = (x
2 − x
4)
1/2
| | 1 | |
f'(x) = |
| (x2 − x4)−1/2*(2x − 4x3) |
| | 2 | |
f'(x) = 0 ⇔ (2x − 4x
3) = 0 ⇒2x(1 − 2x
2) = 0 ⇔ ... ?
20 lis 13:19
J:
masz znaleźć te argumenty, dla których pochodne się zerują
20 lis 13:20
Sylwia: to teraz mnie załamałeś
Już nic nie kumam a myślałam że dobrze mi szło

pozbyłeś się pierwiastka podnosząc do potęgi
potem liczysz pochodną ok, ale czy licząc moim sposobem źle wyliczam pochodną

fakt nie wiem co dlaej zrobic z równaniem
f'(x) = √1−x2 −x2√1−x2 = 0
20 lis 13:25
J:
no pewnie ,ze źle .. przecież to iloczyn dwóch funkcji: f(x) = x*√1−x2
20 lis 13:27
Sylwia: źle napisałam równanie chodziło mi o
√1−x2 − x2√1−x2 = 0
jak wyliczyć kiedy x zeruje tą funkcję
20 lis 13:27
J:
| | 1 | |
Twoim sposobem: f'(x) = √1−x2 + |
| |
| | √1−x2 | |
| | 1 | |
teraz podstaw: t = √1−x2 .. i masz: t + |
| = 0 .. i rozwiązuj |
| | t | |
20 lis 13:34
J:
tam ma być znak: "−' , a nie "+"
20 lis 13:35
Sylwia: zgadza się iloczyn dwóch funkcji której wynik wyszedł mi jak powyżej
a druga pochodna, czyli pochodna z f'(x)= √1−x2 − x2√1−x2
wyszło mi równanie
licznik 2x2−x√1−x2 −2√1−x2
mianownik 1−x2
i zupełnie nie wiem czy mogę to zostawic w takiej postaci czy dalej to jakoś przekształcać ?
20 lis 13:36
Sylwia: mówisz że znaki pomieszałam

już sprawdzam
20 lis 13:38
J:
u mnie o 13:34 ma być "−"
20 lis 13:42
Sylwia: czemu w liczniku masz jeden a nie x
2 ?
pochodna z funkcji
√1−x2 =
12√1−x2 (1−x
2)' =
12√1−x2 (0−2x) =
= −2x
12√1−x2 =
xp{1−x2
czyli całość wychodzi pochodna
x
√1−x2 pochodna równa się
√1−x2 −
x2√1−x2
czyli gdy chcę za
√1−x2 = t
mam działanie t−
x2t =0 czy tak

20 lis 13:51
J:
| | 1 | |
f'(x) = 1*√1−x2 + x* |
| *(−2x) = .. uporządkuj |
| | 2√1−x2 | |
20 lis 13:54
Sylwia: jeżeli poprawnie wykonałam zadanie to x= √12 dla f ' (x) =0
przywracasz mi wiarę że jednak coś umiem − dziękuję
z pochodną drugą zaraz spróbuję się uporać
a pytanie mam jeszcze z innymi przykładami
co robimy z końcową postacia wyliczania pochodnej gdy nam zostaje
−2e−2x (x+1) czy mogę zostawić w tej postaci i podać że ta funkcja równa się 0 gdy x=−1
czy raczej musze zająć się jeszcze liczbą e do potęgi −2x?
20 lis 14:26
J:
popatrz 13:19 ... i ustal, kiedy: f'(x) = 0 ?
20 lis 14:28
J:
| | 2 | |
jeśli: f'(x) = −2*e−2x(x+1) = − |
| (x+1) , to: f'(x) = 0 ⇔ x = − 1 |
| | e−x | |
20 lis 14:32
Sylwia: rozumiem tylko nie bardzo wiem jak radzić sobie z liczbą e
20 lis 15:02
J:
w jakim sensie ?
20 lis 15:03
Sylwia: jak ją traktować
20 lis 15:03
Sylwia:
20 lis 15:04
J:
e ≈ 2,71 (stała)
20 lis 15:04
Sylwia: bo iloczyn wiadomo że równa się zero gdy to co w nawiasie równa sie zero i wtedy już łatwo
policzyć
Ale w innych przykładach ?
20 lis 15:05
J:
iloczyn jest równy 0 , gdy przynajmniej jeden czynnik jest równy 0
20 lis 15:06
Sylwia: rozumiem że to liczba tylko jeżeli w wyniku wychodzi np e do potęgi x czy x−3
to wyliczając niewiadomą x ten x z potęgi ma znaczenie
20 lis 15:06
Sylwia: bo wynik w przykładach nie zawsze będzie iloczynem ?
nie mam innego przykładu wyliczonego
pytam profilaktycznie co robić w takich sytuacjach
gdy mamy np sumę dowolną i jednym ze składników tej sumy jest nasz e np. e do potęgi x−2
20 lis 15:09
Sylwia: czy wtedy ten x z potęgi ma znaczenie czy traktujemy to jako liczbe gdy mamy wyliczoną
niewiadomą x
20 lis 15:10
J:
ex > 0 dla dowolnego x
20 lis 15:11
Sylwia: ok . dziękuję za pomoc
a jeszcze pytanie z (ln x)2
liczę sobie pochodną stosując wzory i super
i znowu pochodna =0
przykład
2x( ln x )−x( ln x )2
to jest już pochodna i mam wyliczyć ile równa sie x
czy w przypadku logarytmów także mogę podstawić t i rozwiązać równanie
20 lis 15:21
Sylwia: jak mam z takiego przykładu wyliczyć kiedy ta funkcja jest równa zero
20 lis 15:22
J:
2x(lnx) − x = 0 ⇔ x(2lnx − 1) = 0
20 lis 15:24
Sylwia: czyli wystarczy że napiszę gdy x=0
funkcja =0
20 lis 15:26
J:
| | 1 | |
a przy okazji...to: [(lnx)2]' = 2lnx* |
| |
| | x | |
20 lis 15:27
20 lis 15:27
Sylwia: czyli korzystamy ze wzoru [f(y)] ' = f' y'
ok.
przykład funkcji jest
f(x) =
x2ln x
czyli
f ' (x) =
x(2lnx−1)(lnx)2
i f'(x) = 0 gdy x =0
Tak dobrze ?
a teraz mam z tej pochodnej wyliczyć drugą pochodną i wyszło mi
w liczniku (
2x −1 )lnx
2 − (2xlnx−x)
2x
a w mianowniku lnx
4
i jak teraz mam wyliczyć kiedy ta f '' (x) = 0
20 lis 15:37
Sylwia: a rozumiem czyli muszę określić także dla jakiego logarytmu funkcja =0
20 lis 15:38
J:
nie: x(2lnx − 1) = 0 ⇔ x = 0 lub 2lnx − 1 = 0
20 lis 15:40
J:
nie dla jakiego logarytmu, tylko dla jakiego x
20 lis 15:41
Sylwia: a co z mianownikiem
lnx 2 nie będzie równy zero
wystarczy że napiszę zależności kiedy licznik równy jest zero
bo gdy licznik równy zero to teoretycznie mianownik nie jest istotny bo całość i tak =0
20 lis 15:41
J:
masz duże braki ... mianownik nie może się zerować
20 lis 15:43
Sylwia: dobrze a 2lnx−1 =0 to jest odp czy muszę to jeszcze jakoś wyliczyć
20 lis 15:43
20 lis 15:45
Sylwia: gdybym nie miała braków nie było by mnie na tym forum
dziękuję za wyjaśnienia
jak widzisz próbuję nadrobić braki a nie czekam na gotowe odp które mi nie pomogą
chcę dojść jak rozwiązać takie przykłady
wszystko idzie ok do momentu kiedy mam zaległości i jak wiadomo matematyka jest przedmiotem
gdzie jedno wynika z drugiego i jak pominiesz temat to leżysz
stąd wynikają moje może niemądre pytania ale dzięki nim mogę ruszyć dalej
tak wiec dziękuję za wyrozumiałość
20 lis 15:47
J:
i to się chwali
20 lis 15:48
Sylwia: rozumiem że mogę męczyć cię dalej

dziękuję
20 lis 15:55
J:
dzisiaj już nie , ale są inni pomagający na forum
20 lis 15:56
Sylwia: przy funkcjach kwadratowych
aby sprawdzić kiedy funkcja = 0
mogę skorzystać ze wzorów na obliczenie x1 i X2
czy przy tych x funkcja będzie równa 0 i to jest odpowiedz, czy źle rozumuję
20 lis 15:58