matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granicę ciągu.
Chomikova:
Wyznacz granicę.
3n − 1
(
) n+4 czyli że całe wyrażenie w nawiasie jest do potęgi n + 4
3n + 1
Próbuję to rozbić, ale nie widzę, co robić dalej...
(3n − 1)
n
* (3n−1)
4
(3n + 1)
n
* (3n+1)
4
20 lis 12:29
J:
2
n+4
= lim [(1 −
)
3n+1
]K , gdzie: K =
i lim K = 1
3n+1
n+3
= (e
−2
)K = e
−2
20 lis 12:33
Chomikova:
Dzięki!
20 lis 14:16