??
przemek: jak zapisać wzór na sumę geometryczną podanego ciągu:
12 + 14+18 + ... + 12n
20 lis 12:21
20 lis 12:23
przemek: no właśnie chyba u góry nie bedzie 12 gdyż musisz podnosieć do n jeszcze
20 lis 12:33
przemek: bo w liczniku zgodnie z tym wzorem to:
q−qn
20 lis 12:33
J:
| | 1 | |
S = a1* |
| , dla: IqI < 1 |
| | 1 − q | |
20 lis 12:35
przemek: masz źle licznik
20 lis 12:35
J:
jaki masz pierwszy wyraz ciągu ?
20 lis 12:36
przemek: 1/2
20 lis 12:36
20 lis 12:37
J:
| | a1 | |
wzór: S = |
| .. i podstaw |
| | 1 − q | |
20 lis 12:39
ZKS:
Czy na pewno jest to nieskończony ciąg geometryczny? Co dostaniemy dla n = 3?
20 lis 12:59
J:
masz rację ... popatrzyłem tylko na pierwsze trzy wyrazy
20 lis 13:03
PW: A w ogóle co miał na myśli pytający przemek mówiąc o "sumie geometrycznej podanego ciągu"?
Nie znam takiego pojęcia, może za krótko żyję.
20 lis 23:07