znajdz najmniejsza i największą wartość funkcji f w podanym przedziale
Marta: fx=3√(x2−1)2 x∊<−2,3>
20 lis 10:40
Hugo: dla x = 1
f(x) = 0
20 lis 10:44
J:
musisz sprawdzić, czy w podanym przedziale ta funkcja ma ekstremum lokalne
20 lis 10:45
Marta: chodzi mi o wskazówkę, jak to zrobić, a nie o gotową odpowiedz
20 lis 10:46
J:
podałem Ci wskazówkę
20 lis 10:47
Marta: pisałam do hugo
20 lis 10:49
J:
Hugo podał jedno z miejsc zerowych, o które nikt nie pyta
20 lis 10:51
Marta: sprawdziłam, ze dla x=0 jest max
20 lis 10:52
J:
ciekawe ... pokaż ,jak do tego doszłaś
20 lis 10:59
Marta: sorki, dobra, bo mi chodziło o to,ze ja pochodna wyliczyłam bez sensu
20 lis 11:05
J:
zastanów się ... funkcja: f(x) = 3√x jest w całej dziedzinie funkcją ... ?
20 lis 11:06
Marta: no tak, w całkej
20 lis 11:17
J:
jest rosnąca...a więc: fmin = f(−2) i fmax = f(3)
20 lis 11:20