stożek
Ola : przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 8 cm. oblicz objetość tego stożka..
Zaczełam to obliczać ale nie wiem cy dobrze. czy ktoś by sprawdził
| | 1 | |
V= |
| π16*√48 i w tym momencie nie wiem co dalej |
| | 3 | |
a
2+4
2=8
2
a
2+16=64
a
2=64−16
a
2=48/
√
a=
√48
20 lis 09:38
pom:
| | 1 | | 16 | | 64 | |
więc V= |
| π *16*√48 = |
| π * 4 √3 = |
| π √3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
20 lis 09:47
Ola : a skąd jest 4√3 ?
20 lis 09:52
pom: √48 = √16 * 3 = √16 * √3 = 4 √3
20 lis 10:02
Ola : | | 64 | |
ahhaa. juz rozumiem  Wynik się konczy na |
| π√3 , tak ? |
| | 3 | |
20 lis 10:07
pom: możesz podstawić π=3,14 i obliczyć dalej
20 lis 11:03
pom: tzn. π ≈ 3,14
20 lis 11:04