Procenty
dziwuszka: a) Podaj przykładowe wymiary prostokąta o polu o 10% większym od prostokąta o polu P=50cm2 .
Przez jaką liczbę trzeba pomnożyć pole P, aby otrzymać pole zwiększonego prostokąta ?
b) Podaj przykładowe wymiary prostokąta o polu o 10% mniejszym od prostokąta o polu P=50 cm2.
Przez jaką liczbę trzeba pomnożyć pole P, aby otrzymać pole zmniejszonego prostokąta ?
c) Podaj możliwe wymiary podstawy i wysokości trójkąta, którego pole jest o 20% większe od pola
P trójkąta o podstawie 3 cm i wysokości 5 cm. Przez jaką liczbę trzeba pomnożyć pole P, aby
uzyskać pole powiększonego trójkąta ?
d) Podaj możliwe wymiary podstawy i wysokości trójkąta, którego pole jest o 20% mniejsze od
pola P trójkąta o podstawie 3 cm i wysokości 5 cm. Przez jaką liczbę trzeba pomnożyć pole P,
aby uzyskać pole pomniejszonego trójkąta ?
20 lis 09:01
Aga1.: a)
P1=110%P=110%*50=
20 lis 09:05