Wynaczyć asymptoty wykresu fynkcji
Damian: Hej, czy możecie mi rozwiązać to zadanie krok po kroku?
20 lis 08:39
Aga1.: Wyznacz dziedzinę
20 lis 08:51
Damian: Df=R\{1}
20 lis 08:52
J:
zła dziedzina
20 lis 08:54
Damian: Pokażecie mi jak to się robi?
20 lis 09:01
J:
Popraw dziedzinę : x2 − 1 ≠ 0 ⇔ ?
20 lis 09:03
Damian: Df=R\{−1,1}
20 lis 09:06
J:
tak ... i w tych punktach mogą być asymptoty pionowe ...
liczymy granice w punkcie : x = 1
1) limx→1+ f(x) = ...
2) limx→1− f(x) = ..
20 lis 09:10
Damian: W 1 i 2 wyszło 0?
20 lis 09:13
J:
nie
20 lis 09:13
Damian: 1) 0
2) −3
20 lis 09:15
J:
zgadujesz , czy liczysz ?
20 lis 09:18
Aga1.: | | 2x3−x | | 1 | |
limx→1+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x2−1 | | 0+ | |
20 lis 09:18
Damian: czyli asymptoty pionowe ∞ i −∞
20 lis 09:23
J:
to jest dopiero granica prawostronna, teraz lewostrona
20 lis 09:25
J:
i co to znaczy: asymptota ∞ ?
20 lis 09:25
Damian: będą jeszcze poziome przy limx→∞?
20 lis 09:25
Damian: asymptota pionowa obustronna?
20 lis 09:26
J:
09:18 oznacza,że prosta: x = 1 jest asymptotą pionową prawostronną ..
teraz sprawdzamy, czy jest też lewostronną ( pkt 2)
20 lis 09:28
Damian: | | −1 | |
czyli wychodzi |
| , czyli ∞ |
| | 0− | |
20 lis 09:31
Aga1.: Do licznika podstawiasz 1 i wychodzi
20 lis 09:34
Damian: i co dalej?
Wnioskuję, że to asymptota pionowa obustronna
20 lis 09:35
J:
teraz sprawdzaj punkt: x = − 1
20 lis 09:35
Damian: wyszło mi −∞
20 lis 09:37
J:
jaka ? prawo , czy lewo ?
20 lis 09:39
Damian: pozioma lewostronna?
20 lis 09:41
J:
jaka pozioma ..przecież w tych punktach mogą być tylko pionowe
20 lis 09:43
Damian: pionowa, przejęzyczenie.
Podejrzewam, że to jeszcze nie koniec
20 lis 09:45
J:
pionowa jaka ?
20 lis 09:46
Damian: pionowa obustronna
20 lis 09:47
J:
tak,
teraz ukośne ..
20 lis 09:55
Damian: czyli z lim x→∞?
20 lis 09:56
J:
+ ∞ i −∞
20 lis 09:58
Damian: 1 i (−1)?
20 lis 10:00
J:
co 1 i −1 ?
20 lis 10:04
Damian: 2
20 lis 10:05
J:
dobra .. masz trzy asymptoty: pionowe: x = 1 , x = − 1
ukośna: y = 2x
20 lis 10:19