matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu z pierwiastkami
xamar:
Znajdź granicę ciągu:
√
n
2
+
√
(n+1)
−
√
n
2
−
√
(n−1)
an=
√
n+1
−
√
n
20 lis 00:54
Qulka:
dwa razy ten wzór
https://matematykaszkolna.pl/strona/3255.html
20 lis 01:01
xamar:
Wzór dobrze znam ale obawiam się, że nie mam pomysłu jak go zastosować, czy ktoś byłby tak miły i pociągnął to trochę dalej?
20 lis 01:12
Janek191:
n
2
+
√
n+1
−(n
2
−
√
n −1
)
√
n
2
+
√
n+1
+
√
n
2
−
√
n −1
a
n
=
1
√
n+1
+
√
n
=
(
√
n+1
+
√
n −1
)*(
√
n +1
+
√
n
)
=
√
n
2
+
√
n+1
+
√
n
2
−
√
n −1
więc lim a
n
= 2 n→
∞
20 lis 01:15
Qulka:
a
2
−b
2
na górze masz a−b =
i to samo z dołem
a+b
dodawanie pierwiastków Ci nie przeszkadza a jak podniesiasz do kwadratu to się tu dużo poskraca
20 lis 01:18