Szereg
Benny: Obliczyć sumę:
| | n2 | |
∑ od 1 do ∞ |
| różnie to rozdzielałem, ale do niczego konkretnego nie |
| | (n+1)(n+2)(n+3)(n+4) | |
dochodziłem
19 lis 23:35
Eta:
(n+1)(n+2)(n+3)(n+4)+1 −1 = (n2+5n+4)(n2+5n+6) +1−1=
=(n2+5n+4)[(n2+5n+4)+2]+1−1= (n2+5n+4)2−1
19 lis 23:42
Benny: (n
2+5n+4)[(n
2+5n+4)+2]+1−1=(n
2+5n+4)
2+2(n
2+5n+4)+1−1 i jak to się równa (n
2+5n+4)
2−1?
19 lis 23:59
Mila:
Próbowałeś na ułamki proste i pogrupować?
Jak rozpiszesz odpowiednio to zauważysz pewną prawidłowość.
19 lis 23:59
Benny: No właśnie próbowałem na ułamki proste różnie i nic nie dostawałem ciekawego
20 lis 00:02
Mila:
| −2 | | 9 | | 8 | | 1 | |
| + |
| − |
| + |
| |
| (n+2) | | 2(n+3) | | 3*(n+4) | | 6*(n+1) | |
Dobranoc
20 lis 00:02
Benny: Czemu ja zawsze tak komplikuje, próbowałem grupować po dwa, trzy iloczyny i nie szło, a tak
nawet nie spróbowałem

Dziękuje, dobranoc
20 lis 00:08
Mila:
rozpisz 4 wiersze, wyłącz pewne czynniki:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(−2)* ( |
| + |
| + |
| + |
| ...)+ |
| | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
| | 9 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ |
| *( |
| + |
| + |
| .....) |
| | 2 | | 4 | | 5 | | 6 | |
| | 8 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| * ( |
| + |
| + |
| ....)+ |
| | 3 | | 5 | | 6 | | 7 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * ( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +...) |
| 6 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
Może coś wyjdzie.
20 lis 00:08
Mila:
Zrobione, czy pisać?
20 lis 15:39