geometria płaszczyzny i przestrzeni
Sałata: Wiadomo, że |u| = 2, |v| = 3, u ◦ v = 1. Korzystając z własności iloczynu skalarnego
oblicz (2u + v) ◦ (u − 2v).
Wiem, że rozbija się to na 2u◦(u−2v)+v◦(u−2v)=itd., acz skąd się bierze '2u', 'v' i czemu w
pierwszym nawiasie jest 'u−v' zamiast '2u+v'? Poproszę o naprawdę łopatologiczne wyjaśnienie.
Dzięki!
19 lis 23:13
Mila:
Przecież już to rozwiązałam, ale nie czytasz .
(2u + v) ◦ (u − 2v)= korzystamy z praw działań jak w wyrażeniach algebraicznych
=2u◯u−2u◯2v+v◯u−v◯2v=
=2|u|2−4u◯v+u◯v−2|v|2=
=2|u|2−3u◯v−2|v|2=2*22−3*1−2*32=..licz
u◯u=|u|2 bo to jest iloczyn skalarny, zatem:
u◯u=df|u|*|u|*cos α, ale kąt α=0 stąd
=|u|*|u|*cos(0o)=|u|*|u|*1=|u|2
Mam nadzieję,że dzisiaj to zobaczysz i za 3 dni nie wpiszesz znowu.
19 lis 23:33
Sałata: Tak się składa, że widziałem rozwiązanie, acz to nie ja wtedy pytałem, tylko ktoś inny − nicki
zbieżne z racji prawdopodobnie zadania od tego samego prowadzącego.

Tak, wiem jak to rozwiązać, pisałem, acz nie rozumiałem skąd się wzięły ww. rzeczy jak własnie
moduł. W oczekiwaniu na odpowiedź już doszedłem do tego sam, niemniej dzięki i miłego
wieczorku.
19 lis 23:55
Mila:
20 lis 00:09