okregi )3)
5-latek:

Cwiczenie nr 30;
Korzystajac z rysunku i warunku trojkata udowodnij ze odleglosc dwóch punktów kola nie
przekracza jego średnicy
d(P,Q)≤ 2r
Srednica jest najdluzszym odcinkiem zawartym w kole
Zapisalbym to tak
|PQ|≤|PO|+|OQ|
19 lis 23:12
5-latek: Teraz tylko nie wiem jak to zapisac ze w kole dlugosc odcinka OP jest ≤r i to samo OQ ≤ r
19 lis 23:19
Mila:
|PQ|≤|PO|+|QO|≤r+r=2r
19 lis 23:23
Eta:

|OP|=|OQ|=r
z nierówności trójkąta
|OP|+|OQ|>|PQ| ⇒ r+r >|PQ| ⇒|PQ|<2r
zaś równość zachodzi
gdy punkty PQO są współliniowe wtedy |PQ|=|OP|+OQ|=2r
19 lis 23:25
5-latek: dzięki
Milu 
I jeszcze jedno
czy te dwa twierdzenia z tego ćwiczenia sa rownowazne czy tez ktores jest mocniejsze ?
Ja bym powiedział z eto twierdzenie które mowi ze srednica jest najdluszym odcinkiem kola jest
mocniejsze
19 lis 23:26
5-latek: Milu jutro się zajme polozeniem prostej względem okręgu
sa tam ćwiczenia dla mnie trudne .
19 lis 23:40
Mila:
Naprawdę, najważniejsze to co napisałeś i Eta uzupełniła .
Nie wiem co autor ma na myśli, które tw. jest mocniejsze, może Eta pamięta.
Anusiak jest dokuczliwy z tymi rozważaniami, zamiast rozwiązywać problemy.
19 lis 23:43
5-latek : Ja bardzo przepraszam
Ete 
Popatrzylem na wpis z 23:25 i rozowy kolor wiec pomyslale ze to TY napisalas .
Teraz przed chwila zauwazylem ze to napisala
Eta
Jeszcze raz przepraszam
19 lis 23:49
Mila:
Ja też napisałam.
Dobranoc
Eta, 5−latek,

.
20 lis 00:15
5-latek: Dobranoc
20 lis 00:16
5-latek:

Będę kontynuowal dalej w tym poscie gdyż w następnych ćwiczeniach mamy korzystać z ćwiczenia
nr 30
Niech teraz punkt P lezy na zewnątrz okręgu o(Or) . Wtedy |OP|>r . Prosta OP przecina okrag w
dwóch punktach R i S ale tylko R lezy miedzy O i P
Cwiczenie nr 36 :
Udowodnij korzystając z ćwiczenia nr 30 i warunku trojkata dla Δ MRP ze |PM|<PS| dla
dowolnego punktu M okręgu roznego od S czyli z epunkt S jest jest najdalszym od P punktem
okręgu
20 lis 22:37
5-latek: Warunek trojkata jest taki
|MR|+|RP|≥|MP|
|SR|=2r
20 lis 22:46
5-latek: Podpowie ktoś w tym cwiczeniu ?
20 lis 23:25
5-latek: Jedyne co przychodzi mi do glowy to ze najdluzszym odcinkiem jest odcinek SR jak srednica
Natomiast odcinek MR<SR skoro nie lezy na średnicy
Wobec tego PM<PS
Ale jak to zapisac ?
21 lis 00:16
Mila:
M≠S, M≠R
|MP|<|MR|+|RP|<2r+|RP|=|SP|
21 lis 15:43
5-latek: Witaj
Milu 
Pozdrawiam
Już widze . dzięki
21 lis 17:48
Mila:

witam.
21 lis 17:53