Granica
Ajna: Mam problem z jedną granicą, proszę o podpowiedź.
| | sin2(3x) | |
Oblicz granicę lim |
| przy x−>0. |
| | x2 | |
19 lis 22:52
Godzio:
| | sinx | |
Podpowiedź: |
| → 1 przy x → 0 |
| | x | |
19 lis 22:53
Ajna: Tyle to wiem...
19 lis 22:56
Godzio:
| | sin3x | |
No to w czym problem ... ? |
| → 1 |
| | 3x | |
Tyle starczy?
19 lis 23:09
Ajna: Ok, poradziłam sobie regułą H. Ale dzięki za chęć pomocy!
19 lis 23:12
Przemysław: Wydaje mi się, że starczy zgodnie z podpowiedzią Godzia:
| | sin3x | |
...=lim ( |
| *3)2=(1*3)2=9 |
| | 3x | |
ale mogę się mylić oczywiście
19 lis 23:52