wektor
gystapv: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach :
A = (1,−2) , B = (5,2) , C = (−2,1)
a) oblicz obwód trójkąta
19 lis 22:21
Metis: Oblicz długości boków.
19 lis 22:25
gystapv: No właśnie chodzi mi o wyliczenie boków, nie czaje za bardzo, bo potem mam udowodnić, że
trójkąt jest prostokątny, a wychodzi mi co inne go −−.
19 lis 22:26
5-latek: Znasz wzor na dlugosc odcinka ?
tak samo się liczy dlugosc wektora .To w czym masz problem ?
Jeśli trojkat jest prostokątny to już wszkole podstawowej wiadomo ze c2= a2+b2
19 lis 22:45
Eta:

Licz kratki i Pitagoras
|AB|
2=1
2+7
2=50 |AB|=5
√2
|AC|
2= ...
|BC|
2=....
sprawdzamy czy <C=90
o
Można też z tw. Pitagorasa
lub sprawdzić czy współczynniki kierunkowe prostych AC i CB
spełniają warunek: a
1*a
2= −1
19 lis 23:04