Rozwiąż równanie
Blue: 22x2 + 2x2+2x+2 = 25+4x
19 lis 21:39
Tadeusz:
(2x2−22x+2)(2x2+22x+3)=0
x2=2x+2
x2−2x−2=0
x1=1−√3
x2=1+√3
19 lis 22:10
Tadeusz:
Fajne równanko więc rozwinę

Trzeba zauważyć, że 2
x2+2x+2=2
x2+2x+3−2
x2+2x+2
bo 2
x2+2x+2(2
1−1)= 2
x2+2x+2
i jeszcze to 2
4x+5
a wtedy:
2
2x2+2
x2+2x+3−2
x2+2x+2−2
4x+5=0
2
x2(2
x2+2
2x+3)−2
x+2(2
x2+2
2x+3)=(2
x2−2
2x+2)(2
x2+2
2x+3)
dalej już banał
20 lis 17:57
qwe: jak ty na to wpadłeś? xD
20 lis 18:55
Tadeusz:
... te 2
5+4x mnie "jarało"
20 lis 19:17
qwe:
20 lis 19:28
Tadeusz:
20 lis 19:29
Kacper:
6 gru 07:52
azeta: ale sprytne, super
6 gru 10:50