równanie wykładniecz
bimbam: hej
mam problem z tym równaniem i nie wiem czy tak to należy rozwiązać
e
−x=x+1
−x=log
e(x+1)
co dalej

jakieś podstawienie. Tylko jakie

Proszę o pomoc
19 lis 21:35
sushi_gg6397228:
narysuj lewa i prawa strone
19 lis 21:37
J:

popatrz
19 lis 21:41
bimbam: narysowałem. rozwiązanie to x=0, ale jak
Podpowiesz
19 lis 21:41
J:
upss ..zły ryunek..ale wynik dobry
19 lis 21:42
J:
no właśnie: x = 0
19 lis 21:42
bimbam: ale jak
19 lis 21:45
J:
dla jakiego x, te dwa wykresy mają punkt wspólny ?
19 lis 21:46
bimbam: x=0, wiem bo mam nowiuteńki kalkulator. Ale chciałbym też wiedzieć, gdybym go nie miał.
19 lis 21:52
PW:
e−x =x + 1
ma jedno rozwiązanie x0 = 0, i do stwierdzenia tego nie jest potrzebna żadna maszyna (ani
"nowiuteńki kalkulator", ani program rysujący wykresy).
Pytanie czy nie ma więcej rozwiązań. Do odpowiedzi potrzebna jest wiedza o funkcjach malejących
i rosnących.
20 lis 23:31
ICSP: e−x = (x+1)
ex(x+1) = 1
Niech t = x + 1, wtedy ex = et − 1 i mamy
et*t = e
t = W0(e) = 1
czyli x = t − 1 = 1 − 1 = 0
20 lis 23:46