Rozwiaż nierówność
darek: Rozwiaż nierówność:
√x2+7>√2x+3√2
Jak to policzyć bo podniosłem sobie stronami do potegi 2 i mi wyszły pierwiastki x=−11 v x=−1 a
w odp jest x<−1
19 lis 21:30
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
19 lis 21:31
19 lis 21:43
sushi_gg6397228:
wystarczy przepisać tylko dwie linijki i bedzie widac gdzie jest błąd
19 lis 21:43
sushi_gg6397228:
a założenia przed podniesieniem do potęgi ?
19 lis 21:45
darek: czyli załozenie to:
√2x+3√2>0 więc x>−3 ?
19 lis 21:49
darek: To zdjecie ci sie otwiera? bo za bardzo nie wiem gdzie robie błąd
19 lis 21:50
sushi_gg6397228:
link jest OK
aby podnieść do kwadratu, obie strony muszą być dodatnie
bo inaczej np
2 >− 5 | ()2
4>25 i masz ZONK
tak jak napisałeś prawa strona musi być dodatnia √2 x +3√2= √2 (x+3) >0 wiec x>−3
dla x≤−3 mamy plus > minus co zawsze jest prawda
łącząc dwa rozwiązania
−3<x <−1 (uwzgledniajac założenia) v x≤ −3 dostajemy x < −1
19 lis 21:55
darek: Bardzo dziękuje za wytłumaczenie
19 lis 22:24