matma
kyrtap: Godzio jesteś?
19 lis 21:10
Godzio:
Melduje się!
19 lis 21:11
kyrtap: mam takie Zadanie:
Wyznaczyć rozwiązanie podanego zagadnienia początkowego dla równania liniowego niejednorodnego
oraz podać przedział na którym jest określony
y' = (y+1)sint, y(t
o) = y
o
wyszło mi coś źle bo jak podstawiam za y(t
o) to nie wychodzi y
o
http://zapodaj.net/02c9191398324.jpg.html
19 lis 21:30
Godzio:
Mam nadzieję, że mogę po swojemu robić

? Ja mnożę przez czynnik całkujący:
y' − sin(t) * y = sin(t) / * μ
gdzie μ = exp( ∫sin(t)dt ) = exp( cos(t) )
y' * μ − μ * sin(t) * y = μ sin(t)
(y * exp( cos(t) ) )' = exp( cos(t) ) * sin(t) / ∫
y * exp(cos(t)) = ∫ exp( cos(t) ) * sin(t)dt
Całkę liczymy przez podstawienie cos(t) = u
∫ exp( cos(t) ) * sin(t)dt = ∫ exp(u)(−du) = − exp(u) + C = − exp(cos(t)) + C
y = − 1 + C exp(−cos(t))
y(t
0) = y
0 → y
0 = − 1 + Cexp(−cos(t
0)) → C = (y
0 + 1)exp(cos(t
0))
y = −1 + (y
0 + 1)exp( cos(t
0) − cos(t) )
Jakoś tak
19 lis 21:40
kyrtap: wolę tą metodę uzmieniania stałej ale przynajmniej wiem że coś skopałem przy wyznaczeniu y(t)
19 lis 21:42
Godzio:
Miałem tą metodę, ale nigdy jej zbytnio nie stosowałem ...
19 lis 21:43
Godzio:
y(t) masz dobrze wyznaczone
19 lis 21:47
Godzio:
Masz wszystko dobrze, na końcu napisałeś e−cos(t0, a powinno być t, więcej błędów nie
wykryłem.
19 lis 21:48
kyrtap: tylko czemu przy podstawieniu za y(t
o) nie zwraca mi y
o
19 lis 21:51
kyrtap: dobra już wiem ale ze mnie pustak nie do złej funkcji podstawiłem
19 lis 21:52
kyrtap: podstawiłem do tej przed uzmiennieniem stałej
19 lis 21:52
kyrtap: dzięki Godzio
19 lis 21:53
Godzio:
Spoko
19 lis 21:58
kyrtap: A jeszcze mam takie pytanie o zmienną t jaka ona musi być czy zawsze dodatnia jeśli chcemy
wyznaczyć przedział
| | 1 | | 1 | |
bo przykładowo mam w innym przykładzie p(t) = |
| , q(t) = 1+ |
| i według mnie one są |
| | t | | t | |
ciągłe na R\{0} natomiast w odpowiedzi jest że dla t>0 jak to jest?
19 lis 22:10
Godzio: Rozwiązanie musi być na obszarze spójnym, nie może mieć przerw. (wybiera się tą półprostą, w
której siedzi warunek początkowy)
19 lis 22:19
kyrtap: aha ok warunek początkowy mam y(1) = 0 więc mam t = 1 zatem t>0 tak?
19 lis 22:23
Godzio: Tak
19 lis 22:23
kyrtap: dzięki wielkie wszystko jasne
19 lis 22:28