Prosty zapis układ równań
K: Hej, można jakoś zapisywać układy równań, tak, by nie musieć co chwilę przepisywać wszystkiego
w klamerkach ? np: gdy jest układ równań :
a+ c = 9 , ( to czy można np zapisać tutaj : " ⇒ a = 9−c "
a + b = 16
b + c 13
albo czy można jakoś np. napisać jedynkę przy pierwszym równaniu jak tutaj np:
a+ c = 9 (1)
a + b = 16
b + c 13
i potem się odnieść pisząc (1) i rozwiązując to równanie.
19 lis 21:10
Godzio:
Jasne, że można
19 lis 21:11
Godzio: Ja zawsze tak robię
19 lis 21:11
K: do którego się odnosisz ?

, kurde, jak mam wszystko przepisywać po sto razy to na samą myśl
lenistwo u mnie wzrasta o 100, i sobie to jakoś liczę bez poprawnego zapisu i potem dochodzi
do takich sytuacji jak teraz i nie wiem czy dobrze zapisuję czy robię błąd w zapisie, dopóki
liczę sam dla siebie to wynik najważniejszy, ale przy oficjalnych wypowiedziach trzeba się
trzymać zapisu
19 lis 21:16
Godzio: O wszystkim
Pokażę Ci jak ja bym to rozwiązywał:
a + c = 9 ⇒ a = 9 − c
a + b = 16 ⇒ 9 − c + b = 16 ⇒ b = 7 + c
b + c = 13 ⇒ c + 7 + c = 13 ⇒ 2c
= 6 ⇒ c = 3
a = 9 − 3 = 6, b = 7 + 3 = 10
Tak by wyglądał mój zapis
19 lis 21:18
K: woow i życie staje się prostsze
19 lis 21:19