funkcje wymierne
h3h3: Funkcję rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste:
Wyszło mi:
A=3
B=−3
C=−9
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze policzyłem?
19 lis 21:08
Frost: Jutro mam z tego kolokwium więc zaraz spróbuje obliczyć
19 lis 21:09
Godzio:
Źle
19 lis 21:10
Frost: Ja mam
A=1
B=−1
C=−2
19 lis 21:11
h3h3: To mógłby to ktoś policzyć?
19 lis 21:12
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
19 lis 21:13
h3h3: | x+9 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x+3)2 | | x | | x+3 | | (x+3)2 | |
x+9=A(x+3)(x+3)
2+Bx(x+3)
2+Cx(x+3)
Dalej to już tylko mnożenie i przyrównanie.
19 lis 21:18
Frost: x+9=A(x+3)2+Bx(x+3)+Cx
x+9=Ax2+6Ax+9A+Bx2+3Bx+Cx
x+9=(A+B)x2+(6A+3B+C)x+9A
A+B=0
6A+3B+C=1
9A=9
19 lis 21:20
h3h3: Gdzie ci się podziało jedno (x+3)
19 lis 21:21
sushi_gg6397228:
x+9 =A(x+3)2 + B x(x+3) +C x , nie wiem co robi tyle "iksów" u Ciebie
19 lis 21:21
h3h3: kk dobra już wiem
mój błąd bo nie skróciłem

dzięki za pomoc
19 lis 21:22
h3h3: bo ja mianownika nie pomnożyłem i nie skróciłem tylko od razy przyrównywałem
19 lis 21:23
Frost: @
sushigg6397228 U mnie

Pomnożyłem obustronnie przez x(x+3)
2
19 lis 21:31
sushi_gg6397228:
nie, pisałem do posta o 21.18
19 lis 21:32
h3h3: @ Frost Skoro pomnożyłeś obustronnie przez x(x+3)2 to gdzie przy A, B, C podziało się
jedno (x+3).
19 lis 21:37
Frost: w którym miejscu? U Ciebie wszędzie x+3 jest zbędne jak mnożysz np.
19 lis 21:41
h3h3: @Frost aha czyli ty nie sprowadzałeś do wspólnego mianownika tylko każdy osobno pomnożyłeś
przez x(x+3)
2
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
19 lis 21:44
Frost: Tak, tutaj nie opłaca się sprowadzać do wspólnego mianownika bo aby dodajesz sobie roboty.
19 lis 21:45
sushi_gg6397228:
przeciez wspolny mianownik to x(x+3)2, a nie x(x+3)(x+3)2
19 lis 21:47