określ położenie okręgów w zależności od parametru k
Natalka: nie było mnie na lekcji i nie wiem jak zabrać się za takie zadanie:
Dane są dwa okręgi o(A,r1), o(B,r2) takie,że :
r1=k+1, r2=2k−2
określ położenie okręgów w zależności od parametru k.
Proszę o pomoc

*
12 gru 22:03
Natalka: może jednak ktoś pomoże
12 gru 22:13
AROB: pomogę
12 gru 22:21
Natalka: ajjć nie przepisalam do konca.. wiadomo jeszcze ze
|AB| = 4k−4 ..............
12 gru 22:28
AROB: 1) Okręgi styczne zewnętrznie: IABI = r1 + r2
IABI = k+1+2k−2 = 3k − 1
2) Okręgi styczne wewnętrznie: IABI = Ir1 − r2I
IABI = Ik+1−2k+2I = I3 − kI
3) Okręgi przecinające się: Ir1 − r2I < IABI < r1 + r2
I3−kI < IABI < 3k − 1
4) Okręgi rozłączne wewnętrznie: IABI < Ir1 − r2I
IABI < I3 − kI
5) Okręgi rozłączne zewnętrznie: IABI > r1 + r2
IABI > 3k − 1
Czy tak Ci wystarczy, Natalko ? Rysunki sobie dorysuj do każdego położenia. Potrafisz?
12 gru 22:31
AROB: A, to co innego. Mam policzyć, czy dasz radę z tych zależności?
12 gru 22:32
Natalka: a to bd sie obliczac na wszystkie sposoby ?
moglbys mi to obliczyc..a ja bym zrobila juz kolejne 4 sama

bo zadanie ma pięć podpunktów

zebym wiedziala jak to sie robi dokladnie..
i dziekuje : *
12 gru 22:36
AROB: 1) IABI = 3k−1 ⇒ 4k−4 = 3k−1 ⇒ k = 3
12 gru 22:40
AROB: 2) IABI = I3−kI
I3−kI = 4k−4
1
0 Zał. 3−k ≥0 ⇒ −k ≥−3 ⇒ k ≤ 3 2
0 Zał. 3−k<0 ⇒ k > 3
3−k = 4k−4 −3+k = 4k−4
| | 2 | | 1 | |
−5k = −7 ⇒ k = 1 |
| ∊ (−∞,3> −3k = −1 ⇒ k = |
| ∉ (3,∞) |
| | 5 | | 3 | |
12 gru 22:50
AROB: I jak idzie Natalko ? Wystarczy to, co napisałam?
12 gru 23:00
Natalka: sprawdzalam z odpowiedziami ze zbiorku moje wyniki

i
wyszly mi dobrze poza jednym
kregi rozlaczne wewnetrznie
|Ab| <|r1−r2| v −4k +4 > 3−k
4k−4 < |3−k| v 4>3+3k
4k−4<3−k v 1>3k
5k<7 v 1/3>k
k<7/5
mi wyszlo ze k e (1/3 , 7/5)
a im..że od (1; 7/5) ..........
Gdzie jest błąd
12 gru 23:29
Natalka: dobrze szlo : ) .. tylko musialam to pomalutku wykminic wszystko : P
12 gru 23:29
AROB: Zaraz poślę 4).
12 gru 23:35
Natalka: dziekuje : )
12 gru 23:42
AROB: 4) okręgi rozłączne wewnętrznie
IABI < I 3 − k I , czyli I 3 − k I > 4k − 4
1
0 Zał. 3−k ≥ 0 ∨ 2
0 Zał. 3−k < 0
k ≤ 3 k > 3
3−k > 4k − 4 −3+k > 4k − 4
−5k > −7 / : (−5) −3k > −1 /:(−3)
| | 7 | | 7 | | 1 | |
k < |
| ∩ zał. ⇒ k∊(−∞, |
| ) k< |
| ∩ zał.⇒ k∊∅ |
| | 5 | | 5 | | 3 | |
12 gru 23:54
Natalka: hm..w sumie wyszlo Ci to co m..tylko mi inny przedział

w kazdym razie w ksiązce odpowiedz
jest od k e (1,7/5)... moze błąd w druku? nie wiem...
12 gru 23:59
AROB: Tak musi być. Sprawdź sobie np. dla k=0, lub k = −1 (z mojego przedziału), nierówność
jest prawdziwa.
13 gru 00:09