Ostrosłup
Marysia5: POMOCY!
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 cm, a krawędź boczna ma 7cm
dlugosci.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
19 lis 20:18
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku
jaka figure masz w podstawie ?
19 lis 20:23
Marysia5: czworokąt
19 lis 20:25
sushi_gg6397228:
ostrosłupa prawidłowego trójkątnego −−−−−−
19 lis 20:27
Marysia5: tak wiem ale rysuje czworokat pozniej dorysowuje wysokosc
19 lis 20:30
sushi_gg6397228:
jaki czworokąt ?
19 lis 20:31
Marysia5:
19 lis 20:33
sushi_gg6397228:
przeciez w zadaniu podali inna podstawe
19 lis 20:34
Marysia5: mozna tez tak
19 lis 20:34
sushi_gg6397228:
rower też może mieć koła kwadratowe
19 lis 20:35
Marysia5: dobra jak nie pomozesz to nie
19 lis 20:37
Marysia5: na lekcji robimy tak
19 lis 20:37
sushi_gg6397228:
a szklanka jaki ma przekrój, też kwadratowy−−> bo tak robicie na lekcji ?
19 lis 20:38
dero2005:

a = 6
l = 7
H =
√l2 − (23hp)2 =
h
s =
√H2 + (13hp)2 =
19 lis 22:29