Wyznacz zbiór wartości:
izelek:
19 lis 20:06
sushi_gg6397228:
ZW dla funkcji y= 2x jest ...
19 lis 20:09
izelek: ZW= (0,∞)
19 lis 20:35
sushi_gg6397228:
wiec juz wiesz ,ze f(x) przyjmuje wartosci dodatnie
teraz trzeba popracowac z ułamkiem
mozna np przez pochodne sprawdzic czy f rosnie/maleje
policzyć granice
19 lis 20:37
izelek: no i właśnie tutaj mam problem
pustka w głowie :C
19 lis 20:39
sushi_gg6397228:
granice umiesz liczyć ?
19 lis 20:40
sushi_gg6397228:
19 lis 20:43
izelek: Tak
19 lis 20:44
izelek: wiem jak ma wyglądać wykres, ale zastanawiam się jak mam to obliczyć
19 lis 20:45
sushi_gg6397228:
to liczymy w +∞, oraz w −∞
19 lis 20:54
izelek: to jeszcze takie pytanko
limx→+∞ 2x = ?
coś mi świta, że 0, ale teraz to wszystko mi się już myli :c
19 lis 21:09
sushi_gg6397228:
jak wyglada wykres y= 2X
21000=...
19 lis 21:12
J:

popatrz na wykres: y = 2
x
19 lis 21:12
J:
| | 2x | | 1 | | 1 | |
masz: limx→+∞ |
| = lim |
| = [ |
| ] = 1 |
| | 1+2x | | 1 +1/2x | | 1 | |
| | 2x | | 1 | | 1 | |
limx→+∞ |
| = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | 1+2x | | 1 +1/2x | | ∞ | |
19 lis 21:16