Wykonaj działanie
john: | x2+5x | | x2+10x+15 | |
| : |
| |
| x2−4x | | x2+8x+5 | |
19 lis 19:38
zastanow sie:
1. dziedzina
2. dzielenie to mnozenie przez odwrotnosc
(3). warto cos 'powyciagac'
19 lis 19:40
john: dobra, z x2+10x+25 (sory, literówka) wyciągłem, z 1 ułamka też, z x2+8x+5 idzie coś
wyciągnąć?
19 lis 19:48
Janek191:
x2 + 5 x = x*( x + 5)
x2 − 4 x = x*( x − 4)
x2 + 10 x + 25 = (x + 5)2
19 lis 19:53
john: | | x(x2+8x+5) | |
to wyszło mi |
| i co dalej? |
| | x(x−4)(x+5) | |
19 lis 20:02
Janek191:
A dlaczego nie skróciłeś iksów ?
19 lis 20:03
john: łeeee, faktycznie
19 lis 20:03
john: | | x2+8x+5 | |
to wyjdzie |
| da coś się z tym więcej zrobić? |
| | x2+x−20 | |
19 lis 20:07
Janek191:
I to już koniec
19 lis 20:07
john: OK, dzięki
19 lis 20:08