wyliczenie całki
całek:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1. sposób: ∫ |
| * |
| = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dt = |
| ln |x |
| | 3 | | x + 9 | | 3 | | x + 9 | | 3 | | t | | 3 | |
+ 9| + C
t = x + 9
dt = 1dx
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
2. sposób: ∫ |
| * |
| = |
| ∫ |
| dt = |
| ln |3x + 27| + C |
| | t | | 3 | | 3 | | t | | 3 | |
t = 3x + 27
dt = 3dx
który z tych sposobów jest poprawny i dlaczego?
zakładam, że tylko jeden wynik może być poprawny, a według mnie oba sposoby są wyliczone
bezbłędnie
19 lis 19:21
całek: podbijam, ważna sprawa.
19 lis 19:52
J: obydwa wyniki są poprawne i jednakowe
19 lis 20:13
całek: w jaki sposób mogą być jednakowe?
jeśli dam totalnie przykładowy x = 3, to:
lnIx+9I = ln|12| = ln12
lnI3x+27I = ln|36| = ln36
są to dwie różne liczby.
20 lis 13:10
ICSP: a czym jest C ?
20 lis 13:12
całek: stałą całkowania, ale jaki to ma związek?
20 lis 13:13
całek: policzyłem właśnie pochodne i faktycznie wychodzi, że obie wersje są poprawne, tylko nie do
końca rozumiem, dlaczego.
20 lis 13:14
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) y' = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | x+9 | | 3x+27 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
b) y' = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3x+27 | | 3x+17 | |
20 lis 13:15
J:
bo różnią się stałą C
20 lis 13:15
ICSP: stała czytaj liczba.
ln|3x + 27| + C = ln|3(x + 9)| +C = ln3 + ln(x+9) + C = ln(x+9) + C1 (gdzie C1 = ln3 + C −
również jest to jakaś liczba niezależna od x)
20 lis 13:16
całek: w porządku, dzięki wam za pomoc!
20 lis 13:19