cyklometria
Lina: obliczyć
arctg(−1)+arcctg(−√33)−2arcsin(√32)
proszę o pomoc jak z tym ruszyć
19 lis 19:18
Mila:
Podpowiedź:
| | π | |
arctg(−1)=−arctg(1)=− |
| |
| | 4 | |
| | √3 | | √3 | | π | |
arcctg(− |
| )=π−arcctg( |
| )=π− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
19 lis 20:15
Lina: Hmm... wyszło mi 5pi12
19 lis 20:23
Lina: już wiem gdzie mam błąd

dzięki za podpowiedź wynik jest −
pi4
19 lis 20:27
19 lis 20:28
Lina: mam pytanko jedno jeszcze. Na jakiej zasadzie zamienia się np arctg(−1) na −√33? bo nie
bardzo to rozumiem i tu się mylę właśnie
19 lis 20:30
Mila:
No to jakieś głupstwo napisałaś, nie ma takiej zamiany.
Może o to chodzi?
arctg(−1)=−arctg(1)
| | π | | π | |
arctg(1)=α i α∊(− |
| , |
| )⇔wtedy możesz zapisać tak: |
| | 2 | | 2 | |
tg[arctg(1)]=tgα
Dla argumentów ujemnych masz własności:
http://www.tomaszgrebski.pl/viewpage.php?page_id=570
19 lis 21:17