Jak wyznaczyć z tego pochodną?
Iwona: Sinx(x3+2x2−5)
19 lis 19:07
Janek191:
Wzór na pochodną funkcji złożonej
19 lis 19:10
Iwona: Tak tak wiem, tyle że kompletnie nie rozumiem odpowiedzi.
Y'=cosx(x3+2x2−5)+sinx(3x2+4x)
Skąd się wzięła druga część funkcji?
19 lis 19:14
Janek191:
Bo źle zapisane było − to jest iloczyn funkcji
Powinno być:
y = (x3 + 2 x2 − 5)*sin x
y ' = ( x3 + 2 x2 − 5)*cos x + ( 3 x2 + 4 x)* sin x
19 lis 19:20
Janek191:
( f*g) ' = f*g ' + f '*g
19 lis 19:21
Iwona: No i teraz wszystko jasne. Dziękuję Ci bardzo ♥
19 lis 19:23