matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że. Trygonometria
Przemek:
Wykaż że tg15 + 1/tg15 = 4
19 lis 19:06
Przemek:
1
tg15 +
= 4
tg15
19 lis 19:12
Janek191:
sin 15
cos 15
sin
2
15 + cos
2
15
+
=
=
cos 15
sin 15
sin15 *cos 15
2*1
2
2
=
=
=
= 4
2 sin 15*cos 15
sin 30
0,5
19 lis 19:14
Zbyszek:
Dziękuje
19 lis 19:24