?>?
przemek: Obliczyć granicę ciągów o wyrazie ogólnym an:
an= n√n+3n+1n2+2
19 lis 18:54
Janek191:
| | n √n + 3 n + 1 | |
an = |
| ? |
| | n2 + 2 | |
19 lis 18:57
przemek: tak
19 lis 19:14
Janek191:
więc
| | 0 + 0 + 0 | |
lim an = |
| = 0 |
| | 1 + 0 | |
n→
∞
19 lis 19:16
przemek: a gdy mam taki przykład:
an= 5*4n + 3sinn!22n+7 co mam zrobic z tą silnią?jak wgl. to zapisac
19 lis 19:21
Janek191:
Tw. o trzech ciągach:
− 1 ≤ sin n ! ≤ 1
19 lis 19:23
przemek: i potem jak to rozpisać? nie rozumiem
19 lis 19:25
Janek191:
| 5*4n − 3 | | 5*4n + 3 | |
| ≤ an ≤ |
| |
| 4n + 7 | | 4n + 7 | |
oraz
więc
lim a
n = 5
n→
∞
19 lis 19:33
przemek: ale tam jest n ! silnia ? gdzie to masz uwszglednione
19 lis 19:36
Janek191:
−1 ≤ sin n ! ≤ 1 / * 3
− 3 ≤ 3 sin n! ≤ 3
19 lis 19:45
przemek: czemu razy 3?
19 lis 19:53
Janek191:
Bo w liczniku danego ciąg jest ... + 3 sin n !
19 lis 19:55
przemek: a nie 5?
19 lis 19:56