Napisz wzór funkcji liniowej
Przemek: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt A(−3, −6) i jest nachylony
| | 15 | |
do osi OX pod kątem α takim, że cos α= − |
| |
| | 17 | |
19 lis 18:48
Mac:
Jeśli masz cosα, to wyznacz tgα
y = tgα(x + 3) − 6
19 lis 18:52
Janek191:
| | sin α | |
wyznacz sin α, a następnie tg α = |
| |
| | cos α | |
a = tg α
y = a x + b
− 6 = −3 a + b − wyznacz b, itd.
19 lis 18:52
Przemek: tylko jak określić czy sin α jest dodatni czy ujemny?
19 lis 19:01
Mac:
W trójkącie cosα < 0 to sinα ?
19 lis 19:02