Prosze o pomoc w rozwiązaniu ;)
krystynka : Na okręgu o promieniu √3 opisano trapez równoramienny ABCD o dłuższej podstawie AB i krótszej
CD. Punkt styczności S dzieli ramię BC tak, że (|CS|)/(|SB|) = 1/3 Oblicz: a) długość ramienia
tego trapezu b) cosinus kąta ABD
19 lis 17:47
Eta:

x>0
r
2=x*3x ⇒ 3=3x
2 ⇒ x
2=1 ⇒x=1 to |BC|=|AD|=4x=4
|AB|=6x=6 to |EB|=4x=4 i |ED|=h=2r=2
√3
z tw. Pitagorasa w ΔEBD
|DB|=
√12+16= 2
√7
| | |EB| | |
cosα= |
| = ......... |
| | |DB| | |
19 lis 18:08
krystynka : A dlaczgo r jest obliczone w ten sposób?
19 lis 18:29
krystynka : Dobrze nie ważne juz, dziękuję bardzo za pomoc juz wszystko rozumiem
19 lis 18:42
pyzia: a dlaczego r jest tak obliczone

bo ja nadal nie wiem:<<<
3 lis 21:39
pyzia: blagam na kolankach o wytlumaczenie 🥺
3 lis 21:40
pyzia: blagam na kolankach o wytlumaczenie 🥺
3 lis 21:40
pyzia: blagam na kolankach o wytlumaczenie 🥺
3 lis 21:40
3 lis 21:58
#k:
Srodek okręgu wpisanego w czworokąt leży na przecięciu się dwusiecznych katów .
Kąt B i kąt C są to kąty przyległe .
Dwusieczne kątów przyległych przecinają się pod kątem prostym .Stąd trójkąt BOC jest
prostokątny .
Natomiast r to wysokośc tego trójkąta
4 lis 13:57