Basia:
α − kąt ostry
P = a*b*sinα
36 = 10*6*sinα
| | 36 | | 6 | | 3 | |
sinα= |
| = |
| = |
| |
| | 6*10 | | 10 | | 5 | |
sin
2α+cos
2α=1
925+cos
2α=1
cos
2α=
1625
cosα=
45
|BD|
2 = a
2+b
2−2ab*cosα
|BD|
2 = 36+100−2*6*10*
45 = 136−2*6*2*4 = 136−96 = 40 = 4*10
|BD| = 2
√10
β−kat rozwarty
P = a*b*sinβ
36 = 10*6*sinβ
| | 36 | | 6 | | 3 | |
sinβ= |
| = |
| = |
| |
| | 6*10 | | 10 | | 5 | |
sin
2β+cos
2β=1
925+cos
2β=1
cos
2β=
1625
cosβ=−
45
|AC|
2 = a
2+b
2−2ab*cosβ
|AC|
2 = 36+100−2*6*10*(−
45) = 136+2*6*2*4 = 136+96 = 232 = 2*116 = 4*58
|AC| = 2
√58