Zadanko na rozszerzenie
nacix: Zadanko na rozszerzenie
W czworościanie ABCS krawędzie AC,AS,BC,BS i CS mają tę samą długość równą 1. Oblicz, jaka
powinna być długość krawędzi AB, aby objętość czworościanu była największa.
19 lis 16:26
Tadeusz:
.. jeśli wszystkie krawędzie boczne mają tą samą długość to spodek wysokości
jest w środku okręgu opisanego na trójkącie podstawy.
Dwa boki trójkąta podstawy też są równej długości zatem trójkąt ten jest równoramienny
... dalej ≥już dla Ciebie
19 lis 17:14
Godzio:

Spodkiem wysokości jest środek okręgu opisanego na podstawie.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| x)2 + h2 = 12 ⇒ h2 = 1 − |
| x2 = |
| (4 − x2) ⇒ h = |
| √4 − x2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | h * x | | | | 1 | |
Pp = |
| = |
| = |
| x√4 − x2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | a * b * c | | 1 * 1 * x | | 1 | |
R = |
| = |
| = |
| |
| | 4P | | | | √4 − x2 | |
R
2 + H
2 = 1
2
| | 1 | | 4 − x2 − 1 | | 3 − x2 | |
H2 = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 4 − x2 | | 4 − x2 | | 4 − x2 | |
H =
√(3 − x2)/(4 − x2)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| * Pp * H = |
| * |
| x√4 − x2 * √(3 − x2)/(4 − x2) |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
Ostatecznie:
Dziedzina: D = (0,
√3)
Szukamy x, dla którego objętość jest maksymalna,
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V'(x) = |
| √3 − x2 + |
| x * |
| * (−2x) |
| | 12 | | 12 | | 2√3 − x2 | |
| | 1 | | x2 | | 3 − x2 − x2 | |
V'(x) = |
| √3 − x2 − |
| = |
| = |
| | 12 | | 12√3 − x2 | | 12√3 − x2 | |
| | 3 − 2x2 | | 3 | | √6 | |
= |
| = 0 ⇒ x2 = |
| ⇒ x = |
| |
| | 12√3 − x2 | | 2 | | 2 | |
19 lis 17:25
nacix: Dziękuję bardzo serdecznie !
19 lis 19:24