ZW funkcji oraz jej szkic.
Michał: Wyznacz dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe i naszkicuj wykres funkcji danej wzorem:
y=x2−|x|+2
Mam obliczoną dziedzinę (R, mam nadzieję) oraz miejsca zerowe (Brak) nie mam pomysłu jak
obliczyć zbiór wartości.
19 lis 13:26
J:
y = x2 − x + 2 dla: x ≥ 0
y = x2 + x + 2 dla: x < 0
19 lis 13:32
J:

tutaj masz wykres
19 lis 13:47
Michał: Dzięki wielkie. Ale chciałbym wiedzieć jak go samemu naszkicować. Oraz co opuszczenie modułu
daje mi przy obliczeniu ZW?
19 lis 13:50
J:
patrz: 13:32 ... jak rysować
19 lis 13:51
PW: Najskuteczniej byłoby zauważyć, że funkcja
f(x) = x
2 − |x| + 2
jest parzysta,
f(−x) = f(x),
czyli wykres ma symetryczny względem osi OY.
Wystarczy więc zająć się wykresem dla x ≥ 0, czyli wykresem funkcji
f
1(x) = x
2 − x + 2, x∊<0,
∞),
a "drugą połowę wykresu" uzyskać jako symetryczny obraz wykresu funkcji f
1.
Uwaga. Wierzchołek paraboli o równaniu
g(x) = x
2 − x + 2
| | 7 | |
należy do dziedziny funkcji f1 i ma rzędną yw = |
| − takie jest minimum f1, a więc i |
| | 4 | |
minimum f (badana funkcja osiąga to minimum w dwóch punktach:
| | 1 | | 1 | |
dla x = |
| i dla x = − |
| .. |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 14:19
PW: Korekta:
Zamiast "wierzchołek paraboli o równaniu ( ... ) należy do dziedziny funkcji f1"
powinno być "wierzchołek (...) należy do wykresu funkcji f1.
19 lis 14:48
Michał: Dzięki wielkie!
19 lis 16:19